“Dankzij Proeftuin begrijp ik waarom LOB belangrijk is”

Proeftuin is volledig afgestemd op de leefwereld van jongeren. Daarvoor is feedback vanuit de klas heel erg belangrijk. Want wie weet nu beter wat in de leefwereld van jongeren past, dan de jongeren zelf? Daarom vroegen wij de 15-jarige Fatima naar haar mening over Proeftuin en waarom LOB belangrijk is volgens haar.

Fatima zit in haar derde jaar vmbo-t. Afgelopen jaar heeft ze haar profielkeuze gemaakt. Ze koos voor Zorg en Welzijn omdat ze later graag iets in de zorg doet. “Als ik nu zou moeten kiezen wat ik wil worden, kies ik voor doktersassistente”, stelt Fatima.

Plezier hebben of veel geld verdienen

We vroegen Fatima wat belangrijker is: later veel geld verdienen of plezier hebben in je werk? Fatima is hier duidelijk over: “Voor mij is het belangrijk dat ik plezier heb in mijn werk. Je kunt wel veel geld verdienen, maar als je geen plezier hebt, dan houd je het niet lang vol.”

Dat Fatima al een richting heeft gekozen, geef haar rust. “Ik weet al best goed wat ik wil doen als ik klaar ben met de middelbare school, maar een vriendin van me heeft meer moeite met kiezen. Onze mentor kan haar daar wel mee helpen, maar het levert toch wel een beetje gedoe op. Het is fijn als je goed weet waar je goed in bent en wat je leuk vindt.”

LOB op maat

Fatima bladert door haar Proeftuin-werkboek. “Doordat het werkboek er leuk uitziet, krijg ik meer zin om de opdrachten in te vullen. De uitleg is ook heel duidelijk, dus je kunt de opdrachten maken zonder hulp van de mentor.”

Ook vragen we haar om een reactie op de Proeftuin-video’s. Fatima: “Door de video ‘Wat is LOB?’ snap ik ook beter wat LOB is en waarom het belangrijk voor me is. Ik ben alweer bijna klaar met de middelbare school. LOB helpt me echt om goed te weten wat ik later wil.”

Offline of online

Naast de creatieve werkboeken, is Proeftuin nu ook digitaal beschikbaar. Waar gaat Fatima’s voorkeur naar uit? Ze vertelt: “Ik vind werken uit een boek zelf fijner, ik houd ook heel erg van lezen. Maar het is goed dat je kunt kiezen tussen uit het boek werken of digitaal.

Het is fijn om af en toe iets anders te doen dan opdrachten uit het boek. Bijvoorbeeld een video kijken met de hele klas. Ik vind het leuk om op die verschillende manieren iets nieuws te leren.”

Goede begeleiding

Binnenkort breken de examens aan voor Fatima. “Dat vind ik wel spannend, de cijfers die ik nu haal tellen al voor de helft mee voor mijn examens. De studiekeuze komt daar bovenop, en kan ook voor wat spanning zorgen.”

Volgens Fatima is dit dan ook hét moment om in actie te komen als mentor. “Ik denk dat mentoren het beste weten wat er in de klas speelt. Bijvoorbeeld ook als iemand moeite heeft met zijn of haar studiekeuze. Door hierover te praten, kunnen ze ervoor zorgen dat je zelf de slimste keuze maakt.”