LOB voor decanen ERVAAR PROEFTUIN BESTEL PROEFTUIN

LOB op maat voor de keuze van je leven

Leerlingen die niet weten wat ze willen – als decaan heb je ze dagelijks voor je. Een opbouwend persoonlijk gesprek kan ervoor zorgen dat een leerling wél of niet de juiste keuze maakt. LOB- en burgerschapsonderwijs is hierbij de basis. Leerlingen leren om vat te krijgen op waar ze goed in zijn, slim te kiezen en de juiste stappen te nemen. Een belangrijke les, voor de rest van hun leven.

Proeftuin is een LOB- en burgerschapsmethode ontwikkeld met docenten en leerlingen. De lessen sluiten hierdoor perfect aan op de behoeften van beide doelgroepen. Van loopbaanoriëntatie tot persoonlijke ontwikkeling en effectief leren studeren: in het werkboek houden leerlingen hun complete voortgang bij. Zo bouwen ze aan een mooi dossier waarmee jij als decaan gericht kunt adviseren.

Compleet loopbaandossier

Leerlingen werken per jaar zes eindopdrachten uit met verschillende thema’s. Ze gaan klassikaal aan de slag met actieve opdrachten en werken daarna verder in hun werkboek. Je ziet alle resultaten van leerlingen en kan direct beoordelen waar hij of zij nog aan kan werken. Aan de hand daarvan stel je met hem of haar persoonlijke doelen op.

Proeftuin is opgedeeld in drie leerwerelden:

  • Leren en studeren: leerlingen leren kritisch kijken naar hun studiegedrag en ontwikkelen hun studievaardigheden.
  • Werk en loopbaan: over talenten en wat je ermee kunt – leerlingen oriënteren zich op beroepen die aansluiten op hun interesses.
  • Persoonlijke ontwikkeling: leerlingen leren zichzelf kennen en hoe ze moeten omgaan met anderen.

Decanen Andrea en Jeanine over Proeftuin:

“Proeftuin is breed inzetbaar en waarborgt doorlopende LOB-leerlijnen.”

”Proeftuin gaat verder dan alleen studie of loopbaan. Leerlingen werken namelijk ook aan hun persoonlijke ontwikkeling. Andrea: “Hoe ga je bijvoorbeeld om met examenstress of hoe zorg je voor een positieve mindset? Hier kun je klassikaal én op individueel niveau met leerlingen mee aan de slag. Dat maakt dat Proeftuin breder inzetbaar is dan alleen tijdens mentor- of keuzebegeleidingslessen.”

Met Proeftuin haal je lesmateriaal voor vier jaar in huis. Jeanine: “Wij hebben in werkgroepen bepaald in welk jaar we bepaalde thema’s willen behandelen. Omdat het materiaal zowel voor de onderbouw als voor de bovenbouw op ieder moment beschikbaar is, kunnen we eenvoudig schakelen tussen thema’s. Zo kunnen vakdocenten ook gebruikmaken van Proeftuin, door thema’s te behandelen die aansluiten op de actualiteit.”

Nieuwsgierig?
Vraag vrijblijvend een gratis exemplaar van Proeftuin aan. In overleg komen we graag langs om Proeftuin persoonlijk te presenteren.

Lees meer over: