TEST PROEFTUIN BESTEL PROEFTUIN

Geef snel en waardevol invulling aan (mentor)lessen

Wat is een goede les? Eentje met een kop, staart en stevige inhoud. Voor jou interessant van a tot z, maar ook dicht bij de belevingswereld van je leerlingen. Daarom is Proeftuin ontwikkeld door docenten én leerlingen. De lessen zijn open, intuïtief en ervaringsgericht. Zodat jij je leerlingen iets kan leren, en vice versa. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling en bouw met leerlingen aan een compleet loopbaandossier.

Als docent word je maximaal ontzorgd in de voorbereiding. Je hebt tenslotte al genoeg te doen. Met de complete LOB- en burgerschapsmethode Proeftuin sla je twee vliegen in een klap. Je helpt leerlingen in hun voorbereiding op een vervolgstudie én bij hun persoonlijke ontwikkeling. Zo leer je ze zelfstandig slimme keuzes te maken.

Lesvoorbereiding in 5 minuten

Via de gratis online docentenomgeving stel je in vijf minuten een les samen. Deze stem je eenvoudig af op je groep. Vragen leerlingen om meer begeleiding? Geen probleem. Je past de mate van sturing gewoon aan in de online docentenomgeving. Dit kost nauwelijks extra tijd of moeite.

De lessen zijn opgebouwd volgens het didactisch model van Van Gelder. De beginsituatie van de groep geldt als basis. Je stelt les- en persoonlijke doelen op en zoekt daar passende werkvormen bij. Vervolgens plan je lessen. Je hebt in vijf minuten een les klaar met een duidelijke inleiding, kern en slot.

Compleet loopbaandossier

In de lessen behandel je één of meer loopbaancompetenties, 21-eeuwse vaardigheden of burgerschapscompetenties. Per jaar laat je leerlingen kennismaken met zes thema’s uit drie verschillende leerwerelden: leren & studeren, werk & loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. 

Elke leerwereld is onderverdeeld in vier thema’s. Leerlingen maken bij elk thema een eindopdracht. Alles bij elkaar levert dat per leerling een compleet loopbaandossier op. Een waardevol document voor decanen en mentoren.

Meer dan 850 werkvormen

Je kunt onder andere werken met filmpjes, debatten of spelvormen. Zo houd je leerlingen bij de les. Je mag regelmatig tafels en stoelen aan de kant schuiven voor actieve opdrachten.

In totaal kun je kiezen uit meer dan 850 verschillende werkvormen. Via de online docentenomgeving voeg je eenvoudig nieuw materiaal toe en deel je dit met collega’s. Zo ontstaat er een onuitputtelijke bron aan lesmateriaal.

Proeftuin is opgedeeld in deze drie leerwerelden:

  • Leren en studeren: leer je klas beter plannen en effectiever studeren door studievaardigheden te ontwikkelen. 
  • Werk en loopbaan: laat je leerlingen hun talenten en interesses ontdekken. En zich oriënteren op de beroepen die hierbij passen.
  • Persoonlijke ontwikkeling: breng je leerlingen beter in contact met zichzelf en anderen door hun sociaal-emotionele vaardigheden verder te ontwikkelen.

Een mentor over Proeftuin:

“Het is mooi om te zien hoe leerlingen op deze leeftijd al kritisch kijken naar hun eigen werk en elkaar complimenten geven.”

Nieuwsgierig?
Vraag vrijblijvend een gratis exemplaar van Proeftuin aan. In overleg komen we graag langs om Proeftuin persoonlijk te presenteren.