LEF Burgerschap voor het VO

Meer lef, meer burgerschap!

LesLab ontwikkelt een compleet nieuwe burgerschapsmethode voor het voorgezet onderwijs; LEF Burgerschap. Boordevol spannende, eigenwijze werkvormen die zorgen voor opschudding én verbinding! Voor docenten, door docenten én leerlingen. We duiken niet alleen in de theorie, maar durven vérder te kijken en activeren jouw leerlingen zodat jij met hen gesprekken kunt voeren over thema’s die er echt toe doen. Heb jij al LEF?

Dit is LEF Burgerschap:

  • Een nieuwe methode met een frisse aanpak
  • Gericht op vaardigheidsontwikkeling van leerlingen
  • Niet alleen leren over burgerschap, maar aanzetten tot actie
  • Interdisciplinair programma voor het geven van een bredere context
  • Gericht op reflectie en zelfevaluatie
  • Versterkt de vaardigheden van leerlingen om effectief deel te nemen aan de maatschappij

Een nieuwe methode met een frisse aanpak!

Met onze nieuwe methode LEF Burgerschap bieden we praktische handvatten voor lastige burgerschapthema’s. Het is een programma voor actief burgerschap gericht op middelbare scholieren. Het richt zich specifiek op het versterken van de vaardigheden van leerlingen om effectief deel te nemen aan de maatschappij als actieve en verantwoordelijke burgers. LEF Burgerschap is een innovatief programma omdat het een aantal unieke kenmerken heeft die het onderscheidt van traditionele burgerschapsprogramma’s.

Gericht op vaardigheidsontwikkeling
In plaats van alleen te focussen op het verstrekken van informatie over burgerschap, richt het programma zich op het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en problemen oplossen.

Gericht op actie en veranderingsgericht denken
In plaats van alleen te leren over burgerschap, moedigt het programma leerlingen aan om actie te ondernemen en veranderingsgericht te denken, waarmee zij een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Interdisciplinair programma
Het programma combineert elementen van verschillende onderwerpen, zoals geschiedenis, maatschappijleer, wiskunde, taal en natuurwetenschappen om leerlingen een bredere context te geven voor burgerschap en hun vaardigheden te versterken.

Gericht op reflectie en zelfevaluatie
Het programma moedigt leerlingen aan om over hun eigen leerproces en activiteiten te reflecteren en zichzelf te evalueren, om zo hun vaardigheden en hun bijdrage aan de maatschappij verder te ontwikkelen.

Waarom burgerschap?

Je weet het vast al, maar goede burgerschapsvorming brengt jongeren de kennis, vaardigheden en houding bij die ze nodig hebben om nu en later actief mee te doen in onze samenleving. De vraag is vaak: hoe betrek je leerlingen bij burgerschapsvorming?

Een belangrijke stap is het aanbieden van goed onderwijs, waarin leerlingen leren over verschillende maatschappelijke problemen. Het is belangrijk om hen te betrekken bij allerlei soorten maatschappelijke activiteiten, zodat ze zien wat er speelt in de wereld en een eigen mening ontwikkelen over allerlei maatschappelijke vraagstukken. Dit klinkt mooi, maar hoe ga je dat aanpakken?

Bij LesLab staat innovatie voorop

LesLab levert complete, innovatieve lesmethodes die met jou meebewegen. Dit maakt LEF Burgerschap een innovatief programma die een actieve en verantwoordelijke houding onder studenten stimuleert, en hen op een praktische manier voorbereidt op hun rol als actieve burgers in de maatschappij.

Met een beetje meer LEF kom je een heel eind!

Wees als eerste op de hoogte!

De thema’s van LEF Burgerschap zijn verkrijgbaar vanaf medio 2023. Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en alvast kennis maken met onze nieuwe burgerschapsmethode? Of je wil nu al starten? Zet LEF Burgerschap dan meteen écht actief in! Start komend schooljaar al met de eerste 6 bovenbouwthema’s (24 lessen) van LEF Burgerschap tegen 33% korting. De overige 6 thema’s volgen gedurende het jaar.

Kosten:

  • LEF leerling licentie (early adopters): €20,00
  • LEF docent teamlicentie (early adopters): Gratis!