ERVAAR PROEFTUIN BESTEL PROEFTUIN

Proeftuin LOB voor ouders: slimme keuzes voor je kind

Als ouder wil je het beste voor je kind. Een studie die goed bij ze past, bijvoorbeeld. En daarmee een grotere kans op een baan waar hij of zij gelukkig van wordt. Met de complete loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) en burgerschapslessen van Proeftuin ontdekken jongeren hun talenten en in welke studie en welk beroep deze het best tot zijn recht komen. Daarnaast is Proeftuin LOB voor ouders ook een mooie kans om met je kind in gesprek te gaan over persoonlijke ontwikkeling en het maken van slimme keuzes.

Goede voorbereiding, half werk

Volgens het Nibud kost een verkeerde studiekeuze ruim 12.000 euro per jaar. Een behoorlijke som geld. En de verloren tijd haal je niet meer in. Om de kans op een juiste beslissing te vergroten, is het belangrijk dat jongeren zich goed voorbereiden op hun vervolgstudie. Met Proeftuin krijgen ze alle hulp om slimme keuzes te maken.

Proeftuin is opgedeeld in drie leerwerelden:

  • Leren en studeren: kinderen leren kritisch kijken naar hun studiegedrag. Ze krijgen tips om efficiënter te leren en plannen. Zo halen ze deadlines en bereiden zich makkelijker voor op een toets.
  • Werk en loopbaan: kinderen ontdekken hun talenten, wat ze ermee kunnen en welke beroepen daarbij passen. Dat maakt hun studiekeuze stukken makkelijker.
  • Persoonlijke ontwikkeling: kinderen leren zichzelf beter kennen en ontwikkelen hun sociaal-emotionele vaardigheden. Hoe gaan ze in hun klas bijvoorbeeld met elkaar om?

Actieve lessen

Docenten betrekken leerlingen actief bij de les. Taaie lesstof wordt leuk. De statische lesopstelling gaat regelmatig aan de kant tijdens uitdagende quizzen of spellen. Je leert beter door te doen.

Na de les verwerken ze de activiteiten in hun werkboek. Zo bouwen ze een loopbaandossier op met al hun doelen en resultaten. Mentoren en decanen gebruiken dit dossier als basis om resultaten en doelen te bespreken met je kind. Daarnaast is deze functie van Proeftuin LOB voor ouders ook een mooie bron om gesprekken met je kind te voeren over het maken van (studie)keuzes.

Jochem en Thom over Proeftuin:

“Op school werkte we eerst met een andere methode. Alleen lag de focus daar echt alleen op studie en loopbaan. Bij Proeftuin is er aandacht voor veel meer. Bijvoorbeeld leren plannen en presenteren.”

Jochem: “Bij veel online methodes lijkt het alsof ze het fysieke boek – zonder na te denken – online hebben gegooid. Niet erg creatief of inspirerend. Bij Proeftuin is dat anders. Mede door de verschillende leerwerelden en thema’s. De opdrachten zijn ook veel meer van deze tijd en dat spreekt leerlingen aan.”

Thom: “Het moet een beetje voelen als thuiskomen. Je wordt gestimuleerd om te doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dan gaat het allemaal wat makkelijker. Wat dat betreft sluit Proeftuin écht goed aan op de leefwereld van jongeren.”

Nieuwsgierig?
Vraag vrijblijvend een gratis exemplaar van Proeftuin aan. In overleg komen we graag langs om Proeftuin persoonlijk te presenteren.

Lees meer over: