ERVAAR PROEFTUIN BESTEL PROEFTUIN

Antwoorden op de meest gestelde vragen

Kan ik het werk van mijn leerlingen inzien?

Ja. Je kunt de volledige licentie van de leerling bekijken en eindopdrachten inzien en goedkeuren in de online docentenomgeving.

Kan ik de portfolio's van mijn leerlingen inzien?

Ja. Selecteer de juiste klas, vervolgens de juiste leerling en dan kun je eindopdrachten en portfolio bekijken. Laatsgenoemde vormt een mooie basis voor loopbaangesprekken.

Kan ik uit meerdere leerjaren thema's kiezen?

Ja. De jaarlicentie geeft zowel de leerling als de docent toegang tot 4 jaar lesmateriaal met de daarbij behorende thema’s en opdrachten (het materiaal voor de bovenbouw is ook digitaal beschikbaar vanaf het schooljaar 2022-2023).

Kan ik met de werkboeken ook een digitaal portfolio opbouwen?

Ja. Kies een combipakket met de licentie én de werkboeken tegen drukkosten (+/- 5,- euro). De lesopdrachten verwerken de leerlingen in hun werkboek, en de eindopdrachten en loopbaantesten digitaal. Zo werk je drie van de vier lessen in een boek en bouw je toch een volledig digitaal loopbaanportfolio op.

Kan ik zien aan welke competenties gewerkt wordt?

Absoluut. Bekijk de competentiematrix in het werkboek voor een overzicht van loopbaancompetenties per thema. Als een leerling een eindopdracht heeft ingeleverd (zie portfolio), dan heeft de leerling aanwijsbaar aan die competentie, 21e eeuwse vaardigheid of burgerschapscompetentie gewerkt.

Zijn de lespresentaties ook te gebruiken als je werkt met de werkboeken?

Zeker! Er zit geen verschil in de inhoud van de opdrachten tussen de licentie en werkboeken. Als er in een presentatie staat ‘maak opdracht…’ is die opdracht zowel in het boek, als in de digitale omgeving te vinden.

Is Proeftuin LOB ook beschikbaar op een mobiele telefoon?

Ja, de software is ontwikkeld voor zowel telefoon als computer.

Welke bestandstypen worden ondersteund bij het uploaden?

Er worden 12 bestandstypen ondersteund met een maximum van 8 MB.

Blijft al het gemaakte werk van leerlingen automatisch opgeslagen?

Zeker. Zodra je iets typt, wordt het automatisch naar onze servers verzonden.

Onze docenten kunnen de accounts van al onze leerlingen inzien. Mag dat wel volgens de AVG?

Ja, in Proeftuin wordt LOB-gerelateerde informatie verwerkt die toch al beschikbaar is voor alle docenten op school. Er wordt dus geen extra privacygevoelige informatie verwerkt. Let er wel op dat je alleen docenten toegang geeft tot Proeftuin en onthoud dat Proeftuin een lesmethode is voor LOB en niet is bedoeld om vertrouwelijke informatie zoals gespreksverslagen e.d. in te archiveren.

Kan ik nog doorwerken met de oude lesvoorbereidingen van Proeftuin (2018-2022)?

Dit kon voor de onderbouw nog tot het schooljaar 2020-2021. De lesvoorbereiding voor de bovenbouw blijft beschikbaar t/m 2023. We raden je dan ook aan om de nieuwe lessen te gebruiken. Deze blijven up-to-date. Heb je hulp nodig bij de overstap? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

Er is soms overlap met andere vakken, bijvoorbeeld Nederlands en maatschappijleer. Is dat een probleem?

Integendeel. Overlap benadrukt het belang van de stof en herhaling op een andere toon is juist waardevol. Tip: werk vakoverstijgend. Plan thema’s zo in dat je bijvoorbeeld zowel tijdens mentoruur als tijdens Nederlands bezig bent met een motivatiebrief en benader dezelfde brief vanuit een ander perspectief.

Hulp bij kiezen!

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je een andere vraag die hier niet tussen staat? Neem dan contact met ons op en stel je vraag. Dan helpen wij jou graag verder!

Nieuwsgierig?
Vraag vrijblijvend een gratis exemplaar van Proeftuin aan. In overleg komen we graag langs om Proeftuin persoonlijk te presenteren.

Lees meer over: