Skip to content
Leslab

Workshop: zo bereid jij in 5 minuten jouw LOB-les voor

17 september 2020
Workshop: zo bereid jij in 5 minuten jouw LOB-les voor

Lesdoelen formuleren, thema’s kiezen, activiteiten selecteren: voor een actieve LOB-les die precies aansluit bij jouw klas en je eigen wensen. Met LesLab LOB (mbo) en Proeftuin LOB (vo) bereid je je les voor in de online docentenomgeving, supersnel en eenvoudig. Hoe werkt dit dan? LesLab laat het jou en je mededocenten in de praktijk ervaren, gewoon bij jou op school. We delen graag de ervaringen van een recente workshop.

Door Stijn van Oers – ontwikkelaar, marketeer van LesLab

Een tijdje terug kregen we een belletje van een school die vanaf dit schooljaar met LesLab werkt. Ze gebruiken Proeftuin LOB voor de onder- en bovenbouw van de middelbare school én LesLab LOB voor de mbo-afdeling.

De SLB-docenten hadden er helemaal zin in: weer lekker aan de slag! En grotendeels ook weer fijn op locatie in plaats van alleen maar achter een schermpje. Daar hoorde een goede kickstart bij, zodat de docenten alles uit de LOB-methodes kunnen halen. Dus: tijd voor een kickoff-workshop over de functionaliteiten van de online docentenomgeving.

Uitdagen maar! 

Op de school werken de leerlingen met talentlijnen. Hierbij wordt uitgegaan van de kracht van elke individuele leerling. De docenten willen elke leerling actief uitdagen, prikkelen en bij iedereen de creativiteit aanspreken. En vooral ook kunnen inhaken op wat een klas op dat moment nodig heeft. De methodes van LesLab sluiten hier volgens de school helemaal bij aan.

Op online ontdekkingstocht 

Samen met de docenten gingen we op een online ontdekkingstocht door de docentenomgeving. Samen bereidden we een les voor. Eerst keken we: welk thema is relevant? Op dit moment starten veel leerlingen met hun stage. Het thema ‘op stage’ kan dus niet actueler.

Time starts… now

LesLab is gemaakt om uit te kiezen. Met de verschillende activiteiten kun je de les precies zo vormgeven als je wilt. Je bouwt de les op met een duidelijke inleiding, kern en slot. Bij elk deel van de les kies je de activiteiten. Bij elke activiteit zie je de geschatte tijdsduur. Met elke selectie, loopt de tijd automatisch op. Zo zie je precies hoeveel activiteiten je binnen een les aan je leerlingen kunt aanbieden.

In de mix

Er is genoeg ruimte voor variatie. Heb je zin in een actief gedeelte, zoals een quiz of een rollenspel? Of wil je juist graag een klassikale instructie geven of leerlingen laten werken in groepjes? Dat is allemaal mogelijk: het gaat om de juiste mix. Jij kijkt wat relevant is voor je klas en wat aanslaat.

Goed te doen, toch?

De soorten activiteiten staan duidelijk aangegeven en ook de mate van zelfsturing is zichtbaar. Je kunt bepaalde activiteiten koppelen aan opdrachten van leerlingen uit het werkboek of de online omgeving. Ook kun je doorklikken naar video’s, websites en verdiepingsvragen. En voilà, je hebt een uitdagende, actieve les staan. Je maximale voorbereidingstijd per les? Vijf minuten. Goed te doen, toch?

LOB-dossier opbouwen

Tijdens de workshop stelde één van de docenten de volgende vraag: blijft al deze voorbereiding allemaal bewaard? Het antwoord is ‘ja’. Je kunt elke les terugzien, naar wens aanpassen en eventueel opnieuw gebruiken in een volgend studiejaar. Met alle materialen bouwen de leerlingen bovendien een LOB-dossier op.

Waardevolle ervaringen 

Het is altijd interessant om te zien welke gesprekken er ontstaan tijdens een workshop. Zo ook op deze school. De docenten deelden hun tips en ervaringen over de manier hoe zij hun lessen voorbereiden, de soort activiteiten die zij graag tijdens een les behandelen en hoe zij de afgelopen tijd het afstandsonderwijs vormgaven. Erg waardevol, dit soort momenten.

“Mijn klas verdient dit”

De docenten reageerden na afloop enthousiast. Een greep uit de reacties:

  • “Mijn klas verdient dit.”
  • “Precies wat ik nodig had.”
  • “Wat werkt dit allemaal makkelijk en snel.”
  • “Wat ziet het er fris en aantrekkelijk uit. Ik heb er helemaal zin in.”

En daar doen we het natuurlijk voor: met plezier leren. Plezier voor de leerlingen én de docent.

Ook interesse in een workshop? 

Wil je ook in de praktijk ervaren hoe de methodes van LesLab werken? We komen graag langs op locatie voor een praktische workshop. Neem voor meer informatie en een afspraak contact op met Marleen, via info@leslab.nl of 024 – 22 00 110.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom Leslab?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (± 6 edities per jaar).

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Copyright 2024 © LesLab Uitgeverij Gerealiseerd door: BIG FAT Internet